Hilda De Bie ging met vervroegd pensioen:

“Vroeger heb ik me nooit beziggehouden met het onderwerp pensioen. DuPont is altijd een goede werkgever geweest waar het loon en het pensioen goed waren geregeld. Daar heb ik me nooit zorgen over gemaakt.”

Hilda De Bie is kortgeleden na een loopbaan van 38 jaar bij DuPont België met vervroegd pensioen gegaan. Het bevalt haar prima. Haar dagen zijn goed gevuld. We spreken haar vlak voordat ze naar Spanje vertrekt waar haar zoon woont.

Customer services
“Ik ben destijds als interimmer begonnen zoals vele anderen van mijn generatie”, vertelt Hilda. “Als je goed was, kreeg je een vast contract. Mijn eerste functie was customer services representative bij het distributiecentrum in Antwerpen. Ik ben daar later team leader geworden. In 1993 ben ik met de afdeling verhuisd naar de vestiging in Mechelen, ook bij customer services.”

Introductie van SAP
Een aantal jaren later werd Hilda betrokken bij de introductie van het end-to-end SupplyChain systeem SAP. Voorheen hadden verschillende afdelingen allemaal hun eigen softwarepakket. Nu kwam er een geïntegreerd systeem waar iedereen mee kon werken. Samen met een paar collega’s werkte ze mee aan het geschikt maken van het systeem voor de dagelijkse praktijk bij DuPont. “Ik heb daarvoor regelmatig een aantal weken in de VS gewerkt. Aan de samenwerking met de mensen daar bewaar ik plezierige herinneringen. Ik ben zelf zeker geen computerfreak, maar geleidelijk leer je meer hoe de techniek werkt. We fungeerden als een schakel tussen de programmeurs en de business. Eerst hebben we het systeem ingevoerd in België en in Nederland, daarna in de rest van Europa, de Verenigde Staten en Azië. Ik heb daar ook ondersteuning gegeven. Het was heel leuk om te doen, maar ook zwaar, want alles moet wel werken en je zat steeds tegen deadlines aan te hikken.”

Steun van echtgenoot
Door die internationale contacten kon Hilda goed gebruik maken van haar studie als vertaler Engels en Spaans. In Zuid-Amerika heeft ze trainingen aan collega’s in het Spaans gegeven. “Ik heb veel gereisd en dat was best een uitdaging met een gezin met kinderen. Gelukkig stond mijn echtgenoot achter me. Zonder die steun gaat het niet.”
Ongeveer 4 of 5 jaar geleden kwam het SAP project in een nieuwe fase. “Er bestonden binnen DuPont verschillende ‘versies’ van het SAP-systeem. Het plan was om wereldwijd te gaan werken met dezelfde versie. Vlak voordat we daadwerkelijk de eerste implementatie zouden hebben, is het project stopgezet vanwege de fusieplannen tussen Dow en DuPont. Het was niet zinvol er nog verder in te investeren als alles binnen afzienbare tijd zou gaan veranderen. Het laatste jaar heb ik vooral onderhoud aan het systeem gedaan en mijn vervanger getraind ter voorbereiding van de DuPont-DOW split.”

Vervroegd pensioen
Deze ontwikkeling heeft voor Hilda meegespeeld om met vervroegd pensioen te gaan. “Dat was ik toch al van plan. Mijn echtgenoot is met zijn 60ste met vervroegd pensioen gegaan. Door wettelijke wijzigingen was dat voor mij niet meer mogelijk. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om op mijn 62ste met vervroegd pensioen te gaan.”

Opgegroeid zonder computers
Hilda vertelt dat DuPont in de loop der jaren sterk veranderd is. “Dat is ook goed”, zegt ze. “Zonder verandering is er geen groei mogelijk. Ik ben nog van de generatie die opgroeide zonder computers. De eerste computer vulde een complete kamer. Tegenwoordig gaat alles online. Als je iets nieuws moet leren, moet je het zelf uitzoeken via een link waar je een handleiding of tutorial vindt. Dat vind ik lastig. Ik vind het fijn als je iemand kunt raadplegen die naast je gaat zitten en uitlegt hoe het werkt.”

Hogere werkdruk
Hilda ervoer dat de werkdruk steeds meer toenam. “Zozeer dat ik er gezondheidsklachten van kreeg. Natuurlijk hadden we onze vakanties. Onze Amerikaanse collega’s maakten vaak grappen dat er in België meer verlofdagen dan werkdagen zijn. De vakanties waren heerlijk, maar als ik terugkwam, wachtte een enorm aantal mails. Ik had een functie die iemand anders niet zo makkelijk kon oppakken.”

Duidelijke informatie van DEPF
De laatste jaren had Hilda al voor 80% gewerkt en grotendeels vanuit huis. Samen met haar man heeft ze goed bekeken of het financieel lukte om bijna drie jaar eerder te stoppen. “Natuurlijk weet je dat je pensioen dan lager wordt, maar gelukkig heeft mijn man ook een goed pensioen zodat we deze stap konden zetten.” Hilda vertelt dat er veel geregeld moest worden, niet alleen rond het pensioen maar ook rond zaken als de ziektekostenverzekering. “Daar moest ik vooral zelf achteraan.  Van het Dupont European Pension Fund heb ik duidelijke informatie gekregen. Ook toen ik nog een vraag had over het wel of niet laten staan van het pensioenkapitaal ben ik goed geholpen door een medewerker van het fonds.”

Nieuwe levensfase bevalt goed
De nieuwe levensfase bevalt Hilda goed. “Ik ben altijd met plezier naar mijn werk gegaan, maar eerlijk gezegd heb ik het werk nog geen seconde gemist”, zegt ze. “Aan de collega’s denk ik regelmatig en ik hou contact. Het is gewoon heerlijk om nu alles op je eigen tempo te kunnen doen en meer tijd te hebben voor de kinderen en kleinkinderen en voor mijn hobby’s. Ik train een paard en ben lekker bezig met mijn fotoboeken. We trekken er regelmatig op uit op onze nieuwe e-bikes! Drie keer per jaar gaan we naar onze zoon in Spanje en jaarlijks proberen we één keer een verre reis te maken. Het leven is goed zo.”

print