“Eigenlijk krijg ik maar weinig vragen van collega’s over het pensioen. Ze hebben het vertrouwen dat het bij DuPont goed is geregeld. Omdat het een gegarandeerd pensioen is en de werkgever wettelijk de verplichting heeft om bij te storten als het fonds te weinig kapitaal heeft, liggen de deelnemers er niet van wakker”.

Sinds ongeveer een jaar is Tony Mommers lid van het Pensioencomité van de sectie DuPont België. Tony werkt als color specialist/lab technician in het laboratorium in Mechelen. “Ik ben 21 jaar geleden in het lab begonnen en heb daar alle stappen wel doorlopen. Mijn taak als color specialist is te zorgen dat klanten producten in de door hen gewenste kleuren krijgen. We werken bijvoorbeeld voor de auto-industrie. Daar wil men soms nieuwe kleuren en in het lab zorgen wij dan dat polymeren precies de kleur krijgen die de klant wenst.”  In het lab werken Tony en zijn collega’s tijdens deze coronacrisis zoveel gewoon door met inachtneming van de algemene maatregelen om afstand te houden.

Mooi en degelijk pensioenplan
Toen Tony’s voorganger in het Pensioencomité die functie niet meer kon combineren met een nieuwe baan, heeft hij laten weten dat hij wel interesse had. “Pensioen is een belangrijk onderwerp”, zegt hij. “We willen allemaal graag dat we aan het eind van onze carrière een aardig centje meekrijgen om prettig te kunnen leven. DuPont heeft een mooi en degelijk pensioenplan. Daar wil ik me graag voor inzetten. Ik heb een cursus gedaan om me meer te bekwamen in de pensioenmaterie.”

Uitkering ineens
Het ondernemingspensioen is in België heel anders geregeld dan in Nederland waar iedereen een periodieke pensioenuitkering ontvangt. In België kent men vooral een uitkering van een kapitaal ineens. Tony geeft aan dat je ook kunt kiezen voor een periodieke uitkering, maar de meeste mensen kiezen voor de uitkering ineens. “Hoe ze die besteden, hangt van hun situatie en hun wensen af. In België hebben we natuurlijk ook het pensioen van de overheid en daarnaast hebben veel Belgen nog een privévoorziening voor hun oude dag afgesloten.”

Beleggingen moeten voldoende renderen
Het Pensioencomité van DuPont België komt ongeveer vier keer per jaar bij elkaar om te overleggen met de voorzitter van de Raad van Bestuur, Erik van Diepen. “Ons belangrijkste aandachtspunt binnen het comité is te bewaken dat er voldoende kapitaal in de sectie DuPont België zit om de pensioenen van de deelnemers te kunnen betalen. Daarvoor moeten de beleggingen voldoende renderen. Het is wel zo dat de werkgever moet bijstorten als de dekkingsgraad onder 100% komt en dat is in de afgelopen jaren een paar keer gebeurd. Maar de werkgever doet dat natuurlijk niet graag en als het gebeurt zie je dat het bedrijf toch op andere gebieden moet besparen. Daarom is het zo belangrijk dat er voldoende rendement wordt behaald op de beleggingen. Gelukkig was 2019 een heel goed beleggingsjaar.”

Gesloten plan openstellen voor collega’s
Het pensioenplan van DuPont België is een gesloten plan dat alleen geldt voor medewerkers die al voor oktober 2006 bij DuPont in dienst waren. “Daar komt natuurlijk op den duur een eind aan”, zegt Tony. “De andere medewerkers bouwen pensioen op in een regeling bij een verzekeraar. We hebben wel eens discussies binnen het comité of ons gesloten plan niet geopend kan worden voor de andere collega’s omdat de beleggingsprestaties van ons eigen pensioenfonds beter zijn.”

Met plezier
Tony doet zijn werk binnen het Pensioencomité met plezier. “Het is best intensief, maar de tijdsbesteding is ongeveer wat ik ervan had verwacht. De werkgever geeft me voldoende ruimte om deze functie uit te oefenen naast mijn bestaande werk. Dat is plezierig.”


Tony Mommers: “We willen allemaal graag dat we aan het eind van onze carrière een aardig centje meekrijgen om prettig te kunnen leven.”

print