De regelingen van DuPont Nederland en Genencor Nederland kennen verschillende keuzemogelijkheden rond je pensionering. We hebben ze in dit artikel voor je op een rij gezet. Meer informatie vind je in het Pensioen 1-2-3 op deze site. Alle details vind je in het pensioenreglement onder de downloads van jouw sectie.

Pensioenvervroeging: je kunt maximaal vijf jaar voordat je de AOW-leeftijd bereikt met pensioen gaan. Je mag dan ook nog een dienstverband hebben. Wil je nog eerder je pensioen laten ingaan, dan moet je dienstverband geëindigd zijn. Let wel op: hoe eerder je met pensioen gaat, hoe lager je pensioen wordt omdat je pensioen over een langere periode wordt uitgekeerd.

Uitstel van je pensioen: je mag je pensioeningang uitstellen tot maximaal 5 jaar na je AOW-datum. Je werkgever moet daar wel mee instemmen.

Deeltijdpensioen: maximaal vijf jaar voor je AOW-leeftijd kun je kiezen voor deeltijdpensioen. Voor een deel van je tijd gaat je pensioen al in en voor de rest van de tijd blijf je werken en pensioen opbouwen. Je moet minimaal voor 20% van je werktijd met deeltijdpensioen gaan. Dat percentage mag je later nog eenmalig verhogen.

Hoog/laag of laag/hoog: je kunt ervoor kiezen om voor een periode van maximaal 10 jaar eerst een hogere pensioenuitkering te hebben en daarna voor de rest van je leven een lagere uitkering. Andersom kan ook: dus eerst en lager pensioen en daarna een hoger pensioen. Daarbij mag de laagste uitkering maximaal 75% van de hoogste zijn.

AOW-compensatie: als je eerder met pensioen gaat kun je ervoor kiezen om een deel van je pensioen in te zetten als AOW-compensatie tot het moment dat je de AOW-leeftijd bereikt. Je pensioenuitkering mag dan maximaal tweemaal de AOW-uitkering van een gehuwde zijn.

Uitruil van partnerpensioen in extra ouderdomspensioen: je kunt het partnerpensioen geheel of gedeeltelijk (minimaal 25%) uitruilen voor extra ouderdomspensioen. Dit kun je bijvoorbeeld overwegen als je partner zelf een goed ouderdomspensioen heeft opgebouwd. Je partner moet het hier mee eens zijn en hiervoor tekenen.

Let op: hierbij gelden verschillende condities voor de secties DuPont Nederland en Genencor Nederland. In de sectie DuPont Nederland wordt het partnerpensioen opgebouwd uit de pensioenpremies. In de sectie Genencor Nederland  werkt dat anders: het partnerpensioen is geregeld via een risicoverzekering. Bij je pensionering wordt je ouderdomspensioen automatisch door het DEPF gesplitst als je zelf niet kiest om een deel van je ouderdomspensioen om te zetten in een partnerpensioen voor je partner. Hierdoor is het partnerpensioen 70% van het ouderdomspensioen. Met toestemming van je partner kun je dan wel weer (een deel van) het partnerpensioen terugruilen voor extra ouderdomspensioen.

Uitruil van ouderdomspensioen in partnerpensioen: als je voor je partner een hoger partnerpensioen wilt na jouw overlijden, kun je een deel van je ouderdomspensioen uitruilen voor extra partnerpensioen. Na de uitruil mag het partnerpensioen maximaal 70% bedragen van het resterende ouderdomspensioen.

Let op: ook hierbij gelden weer de bovengenoemde verschillen tussen de secties DuPont Nederland en Genencor Nederland. Bij de pensionering wordt, als je zelf geen andere keuze maakt, het ouderdomspensioen zodanig gesplitst dat het partnerpensioen 70% is van het resterende ouderdomspensioen.

print